Bestratingstips


Als je zelf een terras of pad aanlegt, wil je natuurlijk dat de uitgekozen bestrating er de komende jaren mooi bij ligt. Daarom een aantal praktische tips om je op weg te helpen.

Eerst ontwerpen

Maak van tevoren een goed ontwerp en teken dit op schaal uit. Vergeet hierbij vooral niet plaatsen zoals deuren, regenpijpen en afvoerputjes aan te geven.

Minimale afmetingen

Afhankelijk van het doel waarvoor je de bestrating aanlegt, zijn voor een oprit, pad of terras bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk bij het ontwerpen goed na over de afmetingen die jouw terras, pad, oprit of parkeerplaats moet hebben. Voor een terras heb je zeker 3x4 meter nodig. Als je ook speelruimte wilt voor je kinderen wordt dit al snel meer. Een oprit is minimaal 3 meter breed en een pad 90 cm.

Het zandbed

Het zandbed onder de tegels moet minimaal 10 à 15 cm dik zijn. Bij slappe ondergrond, bijvoorbeeld klei, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op plaatsen die zwaar worden belast is 50 cm nog verstandiger. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan een oprit. Leg het zandbed in verband met de afwatering “op afschot”; het zandbed moet ongeveer anderhalve centimeter per meter aflopen.Vooral bij klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Strooi daarvoor een laagje droog (tras)cement over de ondergrond uit. Hark vervolgens het cement enkele centimeters diep door het zandbed en stamp het zandbed aan. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het cement al hard voordat je de bestrating hebt verwerkt. Vervolgens kun je het zand afreien met een rechte lat.

Straten

Leg de bestrating op het vlakke zandbed. Daarna tik je het aan met een rubber hamer. Na het straten moet je het straatwerk goed invegen met zand. Herhaal dit na enkele dagen. Doe dit niet bij geslepen en gestraalde tegels.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluit