Van zandkorrel tot sierbestrating

 Hoe wordt betonnen sierbestrating nu gemaakt? Heb je daar wel eens bij stilgestaan? We leggen het je graag uit, vooral omdat we onze sierbestrating zelf produceren met behulp van lokale toeleveranciers. We maken oer-Hollandse producten en daar zijn we best trots op.

De grondstoffen

Een betonstraatsteen bestaat uit een mix van zand, cement, graniet, basalt en organische pigmenten. Het zand dat we gebruiken, komt onder meer van een zandwinning vlak bij Sellingen in de provincie Groningen. Duurzaamheid is daarbij een groot goed. Onze leverancier onttrekt zand aan de natuur, maar geeft daar ook iets voor terug. Hij investeert in moderne apparatuur, zodat hij het milieu zo min mogelijk belast. Als hij klaar is met het winnen van zand, krijgt de natuur weer vrij spel. Zo kan er een aantrekkelijk natuurgebied ontstaan rondom de zandgaten.

Het proces

Het mengsel van grondstoffen gaat in de machine, waardoor het door trilling en zeer hoge druk ‘verdicht’ wordt. Dat verduurzaamt de stenen. Daarna gaan ze in de droogruimte die wordt verwarmd door middel van restwarmte. Na minimaal 8 uur in de klimaatkamer moeten de stenen op sterkte komen. Er zijn ook stenen met een speciale kleurechte deklaag. Die laag bestaat uit natuurgranulaten die op onderbeton worden geperst. Zo krijgen de stenen een natuurlijk uiterlijk en zijn ze geheel kleurvast. Als de stenen volledig uitgehard zijn, worden ze gestapeld en klaargezet op het tasveld, zodat ze uitgeleverd kunnen worden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluit